Novinky

Starostlivosť o chladiace a mraziace boxy

 

Pretože väčšina potravín obsahuje značné množstvo vody, čerstvé potraviny sa musia udržiavať mierne nad bodom mrazu.

Naskladnite chladený tovar hneď po prijatí! Čím dlhšie budete čakať, tým viac vás bude stáť dosiahnutie požadovanej skladovacej teploty produktu. Nechajte medzery medzi kartónmi/prepravkami, aby bolo zabezpečené prúdenie chladného vzduchu z výparníka okolo nich.

Pravidelne sledujte teplotu v boxe – nesmie byť vyššia ako 3-4˚C. Inak sa v potravinách rozmnožujú nežiadúce mikroorganizmy, potraviny sa kazia, znehodnocujú, cesto je prekysnuté (v prípade, že ste pizzeria a skladujete v boxe bochníky na pizzu) – žiadna prevádzka si nemôže dovoliť zdravotné problémy zákazníkov.

Nastavte optimálnu teplotu – z hygienických dôvodov musí byť dostatočne nízka, aby sa zabránilo rozmnožovaniu nežiadúcich mikroorganizmov v potravinách, no zase nesmie byť príliš nízka, aby ste zbytočne nezaťažovali zariadenia (i svoju peňaženku). Nastavenie teploty však prenechajte radšej profesionálom. Časté a neodborné „hranie sa“ s nastavovaním teploty môže „rozladiť“ a znefunkčniť kontrolnú jednotku.

Ak potrebujete schladiť väčšie množstvá jedla, nepoužívajte na to chladničky, chladené stoly či boxy. Na tento účel slúžia špeciálne šokové schladzovače, ľudovo šokery.

Nezabúdajte tiež na klasické, triviálne, no často veľmi zanedbávané pravidlo – nenechávajte zbytočne dlho otvorené dvere chladiaceho zariadenia.

Stanovte si pravidelný plán údržby – starostlivosti o zariadenia (denný, týždenný, mesačný). Pomôže vám:

  • predĺžiť životnosti zariadení
  • znížiť účet za elektrinu
  • vyhnúť sa nákladným opravám
  • vyhnúť sa prevádzkovým problémom a stratám spojeným s výpadkom nefunkčného zariadenia
  • ušetriť si nervy

Váš plán by mal by obsahovať minimálne nasledovné 4 jednoduché tipy:

Zbavte kondenzátor nečistôt.

Ak sa dlhodobo hromadí prach a špina na kompresore (kompresor nečistoty priam priťahuje), znižuje to účinnosť kompresora – výsledkom je vysoký účet za elektrinu. Okrem toho sa kompresor viac namáha. Dôsledkom takéhoto dlhodobého preťažovania kompresoru  môže byť jeho poškodenie či úplné zničenie.

Pravidelne kontrolujte a čistite odtok výparníka.

Je veľmi dôležité, aby odtok od výparníka bol čistý a nezanesený. Ak nemá prebytočný kondenz z výparníka voľnú cestu, hromadí sa a zaplavuje zbytočne interiér boxu, prípadne vytvára ďalšiu námrazu v mraziacom boxe.

Kontrolujte tesnenia boxu 

Určite sa snažíte, aby ste mali účet za elektrinu čo najnižší. Potom treba dávať pozor na opotrebované tesnenie boxu. Váš draho vyrobený chladný vzduch vie unikať aj cez mikrošpáročky a určite nechcete zbytočne vychladzovať okolie boxu. Okrem toho, ak uniká chladný vzduch, musia sa tak kompresor ako aj kondenzátor o to viac snažiť, aby udržali teplotu v boxe, čo výrazne znižuje ich životnosť.

TIP: Minimálne raz do týždňa jednoduchým spôsobom skontrolujte tesnenie – vložte list papiera (napr. bankovku :)) medzi tesnenie a rám dverí, a trochu potiahnite – musí klásť jemný odpor, ak nie, dvere dobre netesnia. Ak nájdete poškodenie, či nedoliehanie tesnenia, radšej ho vymeňte. Ušetríte na elektrine i zbytočných servisných zásahoch.

Skladujte potraviny v uzatvárateľných nádobách

Zabránite nielen vzájomnej kontaminácii potravín a dodržíte základné hygienické princípy, ale aj predĺžite životnosť boxu. Totižto hlavne kyselinotvorné potraviny – rajčiny, rôzna nakladaná zelenina apod. môžu z dlhodobého hľadiska spôsobovať koróziu.

Späť