
Chladiace zariadenia a chladiace vitríny spotrebujú najviac elektrickej energie v prevádzke. Ich hlavnou úlohou je úschova a chladenie nápojov či rôznych jedál, surovín a potravín. Prečítajte si niekoľko zaujímavých tipov ako si chladiacu vitrínu správne vybrať a ako sa o ňu vhodne starať.
Tak ako aj pri iných produktoch, dôležité je zistiť energetickú triedu produktu na základe energetického štítku. Chladiaca vitrína je v prevádzkách zapnutá častokrát non-stop. Je dôležité vybrať taký produkt, ktorý spotrebuje čo najmenej energie a je zároveň šetrný k prírode a životnému prostrediu.
Je dôležité dbať na to, do akého prostredia chladiacu vitrínu umiestníte. Ak sa bude nachádzať v chladnejšom alebo teplejšom prostredí, spotreba bude mať zvyšujúcu sa tendenciu. Vitrínu by ste preto nemali namontovať v blízkosti radiátora, klimatizácie alebo pri vchode kde sa často mení teplota. Správnym umiestnením vitríny sa zvýši jej efektivita a životnosť. Rosenie vitríny je taktiež neželaným javom.
Chladenie vzduchu vo vitríne prúdi rovnomerne, čím si potraviny v rôznych polohách udržujú stabilnú teplotu. Nápoje ako i jedlo si vyberiete vždy čerstvé a chutné bez ohľadu na to, či ich položíte do hornej či dolnej časti zariadenia. V dnešnej dobe je na trhu mnoho vitrín, ktoré môžete farebne zakomponovať do dizajnu vašej prevádzky.
Na to, aby ste predĺžili životnosť chladiaceho zariadenia je nutná jeho častá kontrola a umývanie. To, že je čas na pravidelnú údržbu, vám napovie viacero faktorov. Prístroj začne byť hlučnejší a jedlo sa začne častejšie kaziť. Všetky tieto problémy je však možné jednoducho vyriešiť.
Najdôležitejšou súčiastkou je kondenzátor, ktorý odvádza teplo. Tu sa častokrát zachytávajú nečistoty z okolia či prach. Ak budete kondenzátor čistiť, chladiaci prístroj sa vám odvďačí bezproblémovým chodom a dlhou životnosťou.
Stačí, ak kondenzátor očistíte handričkou a nečistoty jednoducho povysávate. Efektívnym trikom je tiež prefúknuť kondenzátor stlačeným vzduchom, ktorý sa používa na čistenie počítačov a klávesníc. Raz za rok je tiež vhodná komplexná a odborná kontrola.
Neviete čo to je? Spomeňte si na čierne mriežky, umiestnené vzadu na staršej chladničke, ktoré sú za prevádzky teplé. Naše babičky z nich opatrne ometali prach.
Vzduchom chladené kondenzátory pracujú s vysokými teplotami a nasávaný vzduch zvyčajne vôbec nie je filtrovaný. Keď je kondenzátor zanesený, je obmedzený prietok vzduchu a to bráni správnemu fungovaniu chladiaceho zariadenia.
Prevažne sú kondenzátory umiestnené v dolných častiach chladničiek a mrazničiek, teda v prašných priestoroch. Lamely kondenzátora sú znečisťované nielen prachom, ale aj inými čiastočkami, ktoré sa teplom prilepia na ich povrch.
Zanesený kondenzátor môže zvýšiť spotrebu a hlučnosť chladiacich zariadení až o 100%.
Pokiaľ nie je kondenzátor pravidelne čistený, klesá jeho schopnosť odvádzať teplo. Zlý stav kondenzátora spôsobuje prehriatie chladiva a oleja, a tým aj zníženie výkonu alebo poškodenie kompresora chladenia.
Čím viac je kondenzátor zanesený, tým dlhšie beží kompresor. Ak je celý pokrytý vrstvou nečistôt, môže kompresor bežať nepretržite, spotreba a hlučnosť sa potom výrazne zvýši.